Lapsen tapaamisoikeus

Lapsen tapaamisoikeus
– Kiista vai ei?

Lapsella on oltava yksi osoite. Tällä on merkitystä esimerkiksi lapsen päivähoitopaikan, lähikoulun ja muidenkin kunnallisten palveluiden osalta.  Vanhempi, jonka luona lapsi asuu, on lapsen lähivanhempi. Lähivanhemman vastuulle kuuluu pääasiallinen huolehtiminen lapsen arkihuollosta. Huollosta vastaaminen siirtyy kuitenkin etävanhemmalle tapaamisen ajaksi. Jos asuminen on järjestetty esimerkiksi vuoroviikoin, jakautuu tosiasiallinen huoltokin tasan. Lapsen asumisen osalta vanhempien tulisi pystyä tekemään ratkaisu, kuinka asuminen käytännössä toteutetaan. Erilaisia vaihtoehtoja arvioitaessa tulee ratkaisu tehdä lapsen edun näkökulmasta. Esimerkiksi kun asuminen toteutetaan vuoroviikoin vanhempien kesken, saattaa lapsi kokea jatkuvan muuttamisen stressaavana. Usein asuminen ja tapaamisoikeus on järjestetty niin, että lapsi tapaa muualla asuvaa vanhempaansa joka toinen viikonloppu ja tiettyinä juhlapyhinä, sekä pidempiä jaksoja loma-aikoina. 

Etävanhempi yhtä tärkeä vanhempi lapselle 

Suomen laissa lapselle on taattu oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona hän ei varsinaisesti asu. Tapaamisoikeus on lapsen oikeus. Vanhempien tulisi eron jälkeen turvata se, että tapaamisoikeus toteutuu lapsen edun mukaisesti. Vanhemmilla on oikeus sopia sekä lapsen huollosta että tapaamisoikeudesta myös ilman viranomaisia. Toisinaan vanhemmat eivät pääse sopuun asiasta, jolloin tuomioistuimen tulee ratkaista kiista. Sekä sopimuksella että tuomioistuimen päätöksellä vahvistetussa tapaamisoikeudessa kaikkein olennaisinta on lapsen etu. Molemmissa tulee selvittää lapsen oma mielipide ja toivomukset huomioon ottaen lapsen kehitystaso. 

Olosuhdeselvitys on tärkein osa huoltajuuskiistoja 

Sosiaalitoimen olosuhdeselvityksellä on merkittävä osa päätettäessä lapsen huolto- ja tapaamisoikeusasia. Olosuhdeselvitys keskittyy asioihin, joihin vanhemmat hakevat ratkaisua. Käytännössä olosuhdeselvitys tehdään haastattelemalla jokaista osapuolta ja tutustumalla lapsen elinolosuhteisiin kotikäynneillä. Sosiaalitoimen selvityksen valmistumisen jälkeen järjestetään käräjäoikeudessa lopullinen käsittely, jossa annetaan päätös. Päätöksestä voi valittaa edelleen hovioikeuteen. On tärkeää saada asia selvitettyä rauhallisesti juuri sosiaalitoimen kanssa, koska heidän näkemyksensä on erittäin keskeinen, ellei keskeisin osa asian selvittämistä.   

Lakipalveluiden hinta 

Pidämme aina asiakkaan tietoisena siitä mitä palvelumme maksaa. On myös tärkeää pitää asiakas koko ajan tietoisena siitä, mitä eri toimenpiteet maksavat palavereista ja haasteesta aina oikeussaliin asti. 

Tapaamisoikeus ja kiista? Tapaamisoikeussopimuksen rikkominen? Me voimme auttaa. Meiltä saat maksuttoman 30 minuutin konsultaation. 

Copyright © 2024 Lakiasiaintoimisto Jyrki Miettunen